maanantai 30. huhtikuuta 2012

152' Onko asioiden ratkaisemiseen vain yksi ja oikea tapa?

Niin onko? Nyt tämän ajo-onnettomuuden jälkeen olen saanut kuulla tutuilta monenlaista selitystä siitä, miten ponin kanssa pitäisi toimia. Kaikilla tuntuu olevan se ainut ja oikea tapa joitaa tämä asia. Koska hevospiireissä näitä mielipieteitä yleensä kaikkeen hevosenkäsittelyyn on ihan laidasta laitaan, niin menee usein pieni hevosenomistaja päästään aivan sekaisin, eikä tiedä miten toimia.
Vaikka onkin tärkeää muodostaa oma tapansa käsitellä hevosia, niin sitä ei välttämättä kannata aina orjallisesti noudattaa. Välillä voi tehdä ihan hyvää itse kullekkin kuunnella, mitä muut hevostensa kanssa tekevä ja millaisia tuloksia saavuttavat.
Minusta yhden käsittelytavan pakonomainen noudattaminen menee välillä jopa naurettavuuksiin, eikä enää muistetakkaan sitä tärkeintä asiaa; hevosen kuuntelemista. Minusta on kyllä ihan mahtavaa katsoa, kun joku voi täysin ilman varusteita hallita hevostaan, mutta toisaalta myös ne kouluratsastajat kankisuitsineen viehättävät... Siksi meilestäni onkin ihan ok, että ottaa oman hevosen käsittelyyn mukaan sellaisia asioita, jotka sen tietyn yksilön kanssa toimivat. Tällöin ei ole väliä mistä. "tyylisuunnasta" mikäkin asia on, vaan jokainen voi kehittää täysin oman tapansa toimia, toki hevosta kunnioittaen.
Minulle tärkeitä asioita ovat, että hevonen väistää ihmistä, silloin kun sitä siltä pyydetään. Se ihan sama onko sillä suitset vai naruriimu päässään, mutta se yksi asia pitää toimia; ihmistä ei jyrätä. En väitä, että onnistuisin tässä aina Hepun, tai minkään muunkaan hevosen kanssa, mutta siihen on hyvä pyrkiä.
Toinen asia, jota arvostan, on ihmisen ja hevosen välinen luottamus. Se tunne, kun suuri eläin, pelostaan ja vaistostaan huolimatta uskaltaa luottaa ihmiseen ja antaa tämän johtaa itseään, on aivan mahtava. Jos joskus voisi tällaisen luottamuksen hevosen kanssa saavuttaa, se olisi ihan mahtavaa :)
Nauttikaa siis hevosistanne ja älkää välittäkö muiden mielipiteistä, sillä lopulta kyseessä on kuitenkin vain sinä ja hevonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti